Ana içeriğe atla

Enerji Sektöründe Kadın Dayanışması

 


"Enerji Sektöründe Kadın[1]" araştırması Deloitte Türkiye’nin 2018 yılında yaptığı bir çalışma. Enerji sektöründe çalışan 565 beyaz yaka kadınla yapılan bu çalışma benim için önemli. Zira enerji sektöründe efor sarf eden biri olarak çalışma sonuçları dikkatimi çekti.

Görüşme yapılan kadınların önemli kısmı müşteri hizmetleri, insan kaynakları, hukuk hizmetleri, enerji yönetimi, tarifeler ve mevzuat, muhasebe, proje tesis ve yatırım planlama alanlarında çalışıyor (Ağırlıklı olarak teknik olmayan departmanlar). Bu kadınların yüzde 91’i üniversite ve üstü seviyede eğitim almış kişiler. Okunan bölümlerin başında ise mühendislik (%29), işletme (%20) ve ekonomi (%8) geliyor.

Bilindiği üzere kadınlar genelde eğitim ve bankacılık sektörlerinde çalışır. (Bu bir keyfi tercih midir yoksa zorunlu tercih midir tartışılabilir.) Enerji sektöründe faaliyet gösteren kadınların sayısı sektörün son yıllardaki gelişimi düşünüldüğünde kesinlikle çok düşük.

Çalışma sonuçlarına göre enerji sektöründe kadın sayısının az olmasının nedenleri arasında;

-          Yetersiz gelir,

-          İş/özel yaşam dengesinin yetersizliği,

-          Erkek egemen bir sektör olduğu algısı,

-          Kadınların kendini rahat hissedecekleri bir iş ortamı olmaması,

-          Zorlu ve tehlikeli bir iş olduğu imajı.

Ancak ne var ki görüşmeye katılan kadın çalışanların önemli bir kısmı (%73) enerji sektöründe olmaktan memnun. Kendimi de dâhil ederek söyleyebilirim ki enerji sektöründe olmaktan çok memnunum ve kariyer planlarımı da enerji sektöründe faaliyet gösterecek şekilde düzenlemeye çalışıyorum karşılaştığım ufak tefek engellere rağmen.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine göre[2] 2018 yılında enerji sektöründe 11 milyon (yenilenebilir enerji sektöründe çalışan kadınların oranı %32, petrol ve doğalgaz sektöründe çalışan kadınların oranı %22) kişi çalışırken bu rakamın 2050 yılında 42 milyona çıkması bekleniyor. Yazının sonunda belirtmiş olduğum sorulara olumlu yanıtlar verebilirsek bu oranların 2050 yılında tatmin edici şekilde artacağını söyleyebiliriz.

Çalışmaya tekrar dönecek olursak; kadın çalışanlar enerji sektöründe daha fazla kadın istihdam edilmesini istiyor. Erkekler de bunu istiyordur bundan eminim. Enerji sektöründe kadın istihdamının artırılmasında;

-          Çalışanlar için rol model olabilecek kadın liderlerin artması,

-          Kariyer ilerleme adımlarının hayata geçmesi,

-          Daha esnek çalışma koşullarının ve rahat çalışma mekânlarının oluşturulması,

-          Kadın çalışanların erkenden enerji sektörüne çekilmesi

-          Resmî kadın girişimleri

gibi seçenekler bu anlamda ön plana çıkıyor.  Tabi burada en önemli noktalardan biri de kadın dayanışması. Çalışmaya göre sektörde kadın dayanışması yeterli değil !!!

Yukarıda da değindiğim gibi çalışmada dikkatimi çeken iki soruyu (cevaplarından bağımsız şekilde) sizlerle paylaşmak isterim. Sırası ile iki sorunun cevabını “Evet teşvik ediyor” ve “Evet teşvik ediyorum” olarak verebiliyorsak, enerji sektöründe kadın istihdamına yönelik karamsar tablo da düzelmiş olur.

Sorular:

Okullar/üniversiteler kız öğrencileri/genç kadınları enerji sektörüne kariyer yapmaya teşvik ediyor mu?

Siz kendi kızınızı ya da ailenizden başka bir kız öğrenciyi/genç kadını enerji sektöründe çalışmak üzere teşvik eder misiniz?

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 Yılı Nasıl Geçti? 2022 Planlarınız Neler?

2021 yılına memleketim Van'da giriş yaptım. Amcamı koronadan kaybettim ve taziyesi için memleketteydim. Dedemi de (annemin babası) koronadan kaybedeli çok olmamıştı. Yani anlayacağınız korona teğet falan geçmedi. Yakınlarımı kaybettim. Ama mesela hayat öyle bir şey ki sene başında taziye için gittiğim Van'a temmuz ayında kuzenimin düğünü için gittim. Kürtçe'de bir tabir vardır: "Xêr û Şer". Bizimkisi de buydu tam olarak.  Ama her şey bir tarafa 2021 yılının bendeki yeri ayrıdır. Dört yıldır uzak kaldığım erkek kardeşime kavuştum. Neden uzak kaldığıma dair ayrıntıları yazmama gerek yok bilen biliyor zaten durumu.  2021 yılı Mart ayı neşe ve huzur içinde geçti. Yani yılın ilk yarısını güzel bitirdim. Şu an ayrıntılı düşünmeye çalışıyorum ilk yarıda neler yaptım diye ama inanın hatırlayamıyorum :) Hatta hafızama yardımcı olsun diye telefonumda bulunan fotoğraflardan destek aldım. Aaa tamam hatırladım. Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma b...

Gelir Elde Etme Aracı Olarak Blockchain Teknolojisi: Steemit Dünyası

 Gençler ve kendini her zaman genç hissedenler merhaba :) Bu kez size farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Uzunca bir süredir blockchain teknolojisine ilgi duyuyorum. Ancak bu ilgim Twitter paylaşımlarını takip etmek ya da konu ile ilgili makale okumaktan öteye geçmiyordu. Kripto paralar konusuna da ilgim var. Şimdilik Paribu'da ufacık bir yatırımla piyasadaki gelişmeleri takip ediyorum. Ama bu kez bir arkadaşımın tavsiyesi ile blockchain altyapısı ile kurulmuş bir platformda içerik üretmeye başladım. Bu platformda yazı yazarak içerik üretebiliyorum. Platformu Twitter ya da İnstagram'dan ayıran en önemli fark ise bu içerikler karşılığında para kazanıyor olmanız :) İlgi çekici öyle değil mi:) Hadi şimdi anladığım kadarıyla kısa bir tanıtımını yapayım sizlere bu eğlenceli platformun. Platformun adı Steemit. Bir kripto para olan  Steem'in bir web sitesi gibi düşünün. Öyle sıradan bir web sitesi değil ama. Blockchain altyapısı ile oluşturulmuş güvenilir, şeffaf ve herkese aç...

İsraf ile Eğitim İlişkisine Farklı Bir Bakış

İsraf konusu her zaman dile getirmek istediğim konuların başında gelmiştir. 31 Ocak 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “2018 Yılı Türkiye İsraf Raporu” [1] da israf konusunu yazma sürecimi hızlandıran bir faktör oldu. 26 ilde 2209 kişinin örneklemini oluşturduğu araştırmada; gıda, ekmek, su ve elektirk tüketimleri özelinde birçok veri ile ülkenin israf haritası ortaya konulmaya çalışılıyor. Katılımcıların; yüzde 52,6’sı kadın, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında ve yüzde 53,7’si evli kişilerden oluşuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 13,8’ini ilkokul mezunu ve altı, yüzde 12,9’unu ortaokul mezunu, yüzde 28,9’unu lise mezunu ve yüzde 34,4’ünü ise üniversite ve lisans üstü mezunlar oluşturuyor. Araştırmanın her başlığı farklı bir yazı konusu aslında ancak ben yazımı öğrenim düzeyi ile israf arasındaki ilişkiye ayırmak istiyorum. Burada asıl göstermek istediğim, eğitim seviyesi ile israfta yaşanan artış ve azalışı göstermek üzerine. Yazının sonunda söyleneni şimdiden s...