Ana içeriğe atla

Parti Seçmeni Enerjiye Oy Veriyor



Kadir Has Üniversitesi, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (Center for Energy and Sustainable Development-CESD) tarafından 2016 yılından bu yana yapılan “Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri” çalışmasının 2019 yılı sonuçları açıklandı.

Anket çalışması, 10-23 Aralık 2019 tarihleri arasında, 16 ilde, 18 yaş nüfus örneklemini temsil eden 1215 kişi ile yüz yüze görüşmeler yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

Çalışma 4 ana başlıktan oluşuyor. Bunlar; Hane halkı enerji tüketim envanteri, Tüketici görüşleri//tercihleri, Türkiye enerji politikaları ve Küresel enerji politikalarıdır.

Bu yazıda üçüncü başlık olan Türkiye enerji politikaları kapsamında siyasi partiler-seçmen- enerji tercihleri ilişkisine değinmek istiyorum. İlgi çeken sonuçlar var.

İlk olarak “Oy verdiğiniz partinin enerji politikaları konusunda ne derece bilgilisiniz?” sorusuna verilen cevapta “Bilgiliyim” cevabı verenlerin oranı son dört yılda artarken “Bilgili değilim” cevabında ise azalma görülüyor.

“Hükümetin enerji politikalarını ne derece destekliyorsunuz?” sorusuna verilen cevapta son dört yılda “Destekliyorum” diyenlerin oranı yüzde 24’ten yüzde 30’a çıkarken, “Desteklemiyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 24’ten yüzde 41’e çıkmış durumda.

Ayrıca “Hükümetin enerji politikalarını ne derece destekliyorsunuz?” sorusuna parti seçmeni olarak verilen cevapta “Desteklemiyorum” diyenlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçmeni ilk sırada gelirken (%72,2), “Destekliyorum” diyenlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçmeni ilk sırada (%54), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmeni ise ikinci sırada (%27,5) yer alıyor.

“Oy verdiğiniz partinin enerji politikaları konusunda ne derece bilgilisiniz?” sorusuna verilen cevapta en az bilgi sahibi olan seçmen grubu HDP olurken en çok bilgi sahibi olduğunu söyleyen seçmen grubu ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oldu.

 “Siyasi partilerin enerji politikaları hakkında bilgiyi ağırlıklı olarak nereden alıyorsunuz?” sorusuna verilen cevapta “Televizyon” diyenlerin oranı son dört yılda azalırken, “İnternet/Sosyal Medya” diyenlerin oranında ise artış görülüyor.

“Doğalgaz temini, Petrol ve doğalgaz boru hatları ve Elektrik üretimi-iletimi-dağıtımında” hükümetin enerji politikaları olumlu karşılanırken, “Enerjide özelleştirme, Nükleer enerji ve Enerji fiyatlarında” ise hükümetin politikalarının desteklenmediği görülüyor.

“Yenilenebilir enerji konusunda hükümetin politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “iyi” cevabını verenlerin oranı AK Parti’de yüzde 54, CHP’de yüzde 20, HDP’de yüzde 18 ve MHP’de ise yüzde 41.

“Nükleer enerji konusunda hükümetin politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise “iyi” cevabını verenlerin oranı AK Parti’de yüzde 41, CHP’de yüzde 11, HDP’de yüzde 9 ve MHP’de ise yüzde 25.

“Seçimlerde partilere oy verirken, enerji politikalarını ne derece dikkate alırsınız?” sorusunda “Dikkate almam” diyenlerin oranı son dört yılda düşerken (%55’ten %29’a), “Dikkate alırım” diyenlerin oranı ise son dört yılda artış (%15’ten %40’a) gösteriyor. “Seçimlerde partilere oy verirken, çevre politikalarını ne derece dikkate alırsınız?” sorusuna verilen cevapta da “Dikkate alırım” diyenlerin oranında son dört yılda yüzde 23’ten yüzde 46’ya bir artış var. İlginç bir şekilde bu soruya verilen cevapta “Dikkate almam” diyenlerde üniversite mezunlarının oranının geçen yıldan bu yıla arttığı görülüyor.

Son olarak “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna verilen cevapta ekonomi, demokrasi ve eğitimden sonra yüzde 10 ile Çevre geliyor.



Araştırma sonuçlarının ayrıntılarına https://www.khas.edu.tr/sites/khas.edu.tr/files/inline-files/KHAS%20CESD%20Enerji%20Anketi-4%202019.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 Yılı Nasıl Geçti? 2022 Planlarınız Neler?

2021 yılına memleketim Van'da giriş yaptım. Amcamı koronadan kaybettim ve taziyesi için memleketteydim. Dedemi de (annemin babası) koronadan kaybedeli çok olmamıştı. Yani anlayacağınız korona teğet falan geçmedi. Yakınlarımı kaybettim. Ama mesela hayat öyle bir şey ki sene başında taziye için gittiğim Van'a temmuz ayında kuzenimin düğünü için gittim. Kürtçe'de bir tabir vardır: "Xêr û Şer". Bizimkisi de buydu tam olarak.  Ama her şey bir tarafa 2021 yılının bendeki yeri ayrıdır. Dört yıldır uzak kaldığım erkek kardeşime kavuştum. Neden uzak kaldığıma dair ayrıntıları yazmama gerek yok bilen biliyor zaten durumu.  2021 yılı Mart ayı neşe ve huzur içinde geçti. Yani yılın ilk yarısını güzel bitirdim. Şu an ayrıntılı düşünmeye çalışıyorum ilk yarıda neler yaptım diye ama inanın hatırlayamıyorum :) Hatta hafızama yardımcı olsun diye telefonumda bulunan fotoğraflardan destek aldım. Aaa tamam hatırladım. Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma b...

Gelir Elde Etme Aracı Olarak Blockchain Teknolojisi: Steemit Dünyası

 Gençler ve kendini her zaman genç hissedenler merhaba :) Bu kez size farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Uzunca bir süredir blockchain teknolojisine ilgi duyuyorum. Ancak bu ilgim Twitter paylaşımlarını takip etmek ya da konu ile ilgili makale okumaktan öteye geçmiyordu. Kripto paralar konusuna da ilgim var. Şimdilik Paribu'da ufacık bir yatırımla piyasadaki gelişmeleri takip ediyorum. Ama bu kez bir arkadaşımın tavsiyesi ile blockchain altyapısı ile kurulmuş bir platformda içerik üretmeye başladım. Bu platformda yazı yazarak içerik üretebiliyorum. Platformu Twitter ya da İnstagram'dan ayıran en önemli fark ise bu içerikler karşılığında para kazanıyor olmanız :) İlgi çekici öyle değil mi:) Hadi şimdi anladığım kadarıyla kısa bir tanıtımını yapayım sizlere bu eğlenceli platformun. Platformun adı Steemit. Bir kripto para olan  Steem'in bir web sitesi gibi düşünün. Öyle sıradan bir web sitesi değil ama. Blockchain altyapısı ile oluşturulmuş güvenilir, şeffaf ve herkese aç...

İsraf ile Eğitim İlişkisine Farklı Bir Bakış

İsraf konusu her zaman dile getirmek istediğim konuların başında gelmiştir. 31 Ocak 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “2018 Yılı Türkiye İsraf Raporu” [1] da israf konusunu yazma sürecimi hızlandıran bir faktör oldu. 26 ilde 2209 kişinin örneklemini oluşturduğu araştırmada; gıda, ekmek, su ve elektirk tüketimleri özelinde birçok veri ile ülkenin israf haritası ortaya konulmaya çalışılıyor. Katılımcıların; yüzde 52,6’sı kadın, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında ve yüzde 53,7’si evli kişilerden oluşuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 13,8’ini ilkokul mezunu ve altı, yüzde 12,9’unu ortaokul mezunu, yüzde 28,9’unu lise mezunu ve yüzde 34,4’ünü ise üniversite ve lisans üstü mezunlar oluşturuyor. Araştırmanın her başlığı farklı bir yazı konusu aslında ancak ben yazımı öğrenim düzeyi ile israf arasındaki ilişkiye ayırmak istiyorum. Burada asıl göstermek istediğim, eğitim seviyesi ile israfta yaşanan artış ve azalışı göstermek üzerine. Yazının sonunda söyleneni şimdiden s...