Ana içeriğe atla

Sağlığımız İçin #EvdeKal’alım da Faturaları Kim Ödeyecek?



Eşinizle birlikte çalıştığınızı ve ev geçiminizin ikinizin aylık maaşına bağlı olduğunu düşünelim. Çocuğunuz yok. Bir aylık gelir ve gider tablosu ile kabaca bir hesap yapalım. İkinizin bir aylık toplam maaşının 6 bin TL olduğunu varsayalım. İş yerinizin sağlamış olduğu servisler ile işe gidiyorsunuz. Ev kiranızın 1750 lira, kıştan bahara geçişteki ayın doğalgaz faturasının 600 lira ve aidat+su+elektrik+internet+telefon faturalarınızın toplamının 550 lira olduğunu düşünelim. O ay ki mutfak masrafınızın kabaca 250 lira olduğunu ve kendiniz için yaptığınız elzem alışveriş tutarının da 500 lira olduğunu düşünelim. Yeni evli sayıldığınız için mutlaka kredi borcunuz vardır. Kredi taksiti olarak da aylık 1500 lira ödediğinizi varsayalım. Son olarak da hesapta olmayan masraflarınız için de 200 liranızın gittiğini varsayalım. Tüm bu giderleri çıkardığımızda elinizde kalan para 650 lira.

Daha önceki aylardan kalanlarla birlikte bu aya devreden toplam paranız 1000 lira. Ayın sonunu getirebildiğiniz ve bir işiniz olduğu için mutlusunuz. Daha iyisi de olabilirdi dediğiniz zamanlar da oluyordur ancak yine de şükrediyorsunuzdur çoğu zaman.

Ve bir anda bir ay boyunca ikinizin de ücretsiz izne çıkarıldığınızı düşünün. Korona virüs salgını var herkes tedirgin ve işinizi kaybetmemek uğruna itiraz şansınız neredeyse yok. Hatta bu şartlarda işinizi kaybetmediğiniz için belki de şanslısınızdır işini kaybedenlerin gözünde. Evet, #EvdeKal’alım tamam iyi. Alınan tedbirler birçok ülkeye göre yerinde. Kendi sağlığımız ve çevremizdekilerin sağlığı için en iyisi evde kalmak. Hem dinlenmiş oluruz ne güzel. Peki, ödememiz gereken kiralar, faturalar, mutfak masrafları ne olacak? Ev sahibiniz öyle elini taşın altına koyabilecek potansiyelde biri değil. Havalar nispeten soğuk olduğu için doğalgazı ara sıra yakmak zorundasınız. Su+elektrik+aidat+internet+telefon faturaları da her ay sabit yapılması gereken ödemeler. Hadi mutfak masrafını en asgariye indirdik, kendimiz için yaptığımız masraftan da feragat ettik ve ekstra çıkabilecek masrafların da olmadığını varsayalım.

Geçen aydan kalan 1000 lira hangisine yetecek? Ailelerimizin durumu da o kadar parlak değil. Borçla birlikte evliliğe adım attığınız için herhangi bir birikiminiz de yok. Ücretsiz iznin daha ne kadar süreceği tam kesin değilken kimden ne kadar süreliğine borç alabilirizi düşünmeye başladınız.  

Ne olacak şimdi. Bu aileyi ya da tek bir asgari ücretle iki-üç çocuk bakan bir anne/babayı düşünelim. Ücretsiz izne çıkarıldıkları o ay, kendilerini ve ailelerini nasıl geçindirecekler? Var mı buna gerçekçi bir çözüm önerisi sunabilecek? Öyle tweet atarak, demeç vererek değil gerçek bir çözümü uygulamaya alacak olan var mı?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aradan Geçen 3 Yılda Neler Yaşadım?

Merhabalar herkese, Uzun bir aradan sonra yeniden sizlerleyim. Burada olmayı özledim mi bilmiyorum ancak konuşmaktan çok yazmayı sevdiğimi fark ettim. Bildiğiniz üzere bir Youtube kanalı açtım. Gecikmiş bir karardı aslında daha öncesinde açmalıydım. Sonunda açıp ilk yayınlarımı da paylaştım. Ama itiraf etmeliyim ki şu an bu satırları yazarken aldığım keyif çok başka.  Kaynak: Resim, içeriğe uygun olarak ChatGPT tarafından üretildi.  En son 2022 yılının Haziran ayında burada paylaşım yapmışım. Neredeyse 3 yıl sonra bir anda bu blog sayfamın linkini görüp tıkladım ve hiç düşünmeden bu satırları yazmaya başladım. Bu süreçte aile şirketinde çalıştım. Özel sektör olduğu için miydi, Merter'in kalabalığı mıydı yoksa tekstil sektöründe olmamam gerektiği miydi bilmiyorum ama bu işin bana göre olmadığına kesin karar verip ayrıldım. O süreçte Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma bölümünde ikinci yüksek lisansıma başladım. Tezimi de yazdım hatta bir kez savunmaya d...

Cari İşlemler Hesabı Açıklandı!

Peki Cari İşlemler Hesabı ile Dış Ticaret Açığı Arasındaki Fark Nedir? Şubat 2025'te Türkiye ekonomisine dair TCMB tarafından açıklanan ödemeler dengesi verileri üzerine dış ticaret ve cari işlemler dengesi arasındaki farkı açıklamak istedim. Türkiye'nin cari işlemler hesabı bu dönemde 4.4 milyar ABD doları açık verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5.7 milyar ABD doları olarak kaydedildi.  Ödemeler Dengesi İstatistikleri, Şubat 2025 Peki bu iki önemli kavram arasında nasıl bir fark var? 📌 Cari İşlemler Hesabı Neleri Kapsar? Cari işlemler hesabı, bir ülkenin dış dünya ile yaptığı ekonomik işlemlerin en önemli kalemlerinden biridir. Dört temel unsurdan oluşur: Mal Ticareti (ihracat ve ithalat) Hizmetler Dengesi (turizm, taşımacılık, sigorta vb.) Birincil Gelir Dengesi (yatırım gelirleri, işçi dövizleri, kâr transferleri) İkincil Gelir Dengesi (hibe, bağış, yardım ve transferler) Bu dört kalemden elde edilen gelir ve gider farkları toplamı,...

2024: Türkiye ve Dünya Enerji Sektörüne Genel Bakış

2024 yılı hem fosil hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının yılı oldu.  Türkiye’de Hem Fosil Hem de Yenilenebilir Kaynak Üretimi Hızla Yükseliyor! Türkiye, enerji üretiminde yalnızca yenilenebilirde değil, hidrokarbonlarda da yatırımlara hız verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar'da günlük petrol üretiminin 61 bin varile çıktığını açıkladı. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan da günlük doğalgaz üretimi devam ediyor.  Bakü'de düzenlenen COP29’da ise Türkiye, açıkladığı enerji dönüşüm hedeflerine göre; - 2035 yılına kadar güneş ve rüzgâr enerjisinde kurulu gücünü 120 bin megavata (mevcut durum 30 bin MW) çıkarma, - Bu kurulum için 80 milyar dolar yatırım yapma,  - Enerji verimliliğinin artırılarak 2030’a kadar yüzde 16 oranında tasarruf sağlama. Öte yandan bakanlık tarafından açıklanan Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası doğrultusunda, enerji yatırım süreçlerinde bürokratik engellerin azalacağı (izin süreçlerinin 48 aydan 24 a...