Ana içeriğe atla

Sağlığımız İçin #EvdeKal’alım da Faturaları Kim Ödeyecek?



Eşinizle birlikte çalıştığınızı ve ev geçiminizin ikinizin aylık maaşına bağlı olduğunu düşünelim. Çocuğunuz yok. Bir aylık gelir ve gider tablosu ile kabaca bir hesap yapalım. İkinizin bir aylık toplam maaşının 6 bin TL olduğunu varsayalım. İş yerinizin sağlamış olduğu servisler ile işe gidiyorsunuz. Ev kiranızın 1750 lira, kıştan bahara geçişteki ayın doğalgaz faturasının 600 lira ve aidat+su+elektrik+internet+telefon faturalarınızın toplamının 550 lira olduğunu düşünelim. O ay ki mutfak masrafınızın kabaca 250 lira olduğunu ve kendiniz için yaptığınız elzem alışveriş tutarının da 500 lira olduğunu düşünelim. Yeni evli sayıldığınız için mutlaka kredi borcunuz vardır. Kredi taksiti olarak da aylık 1500 lira ödediğinizi varsayalım. Son olarak da hesapta olmayan masraflarınız için de 200 liranızın gittiğini varsayalım. Tüm bu giderleri çıkardığımızda elinizde kalan para 650 lira.

Daha önceki aylardan kalanlarla birlikte bu aya devreden toplam paranız 1000 lira. Ayın sonunu getirebildiğiniz ve bir işiniz olduğu için mutlusunuz. Daha iyisi de olabilirdi dediğiniz zamanlar da oluyordur ancak yine de şükrediyorsunuzdur çoğu zaman.

Ve bir anda bir ay boyunca ikinizin de ücretsiz izne çıkarıldığınızı düşünün. Korona virüs salgını var herkes tedirgin ve işinizi kaybetmemek uğruna itiraz şansınız neredeyse yok. Hatta bu şartlarda işinizi kaybetmediğiniz için belki de şanslısınızdır işini kaybedenlerin gözünde. Evet, #EvdeKal’alım tamam iyi. Alınan tedbirler birçok ülkeye göre yerinde. Kendi sağlığımız ve çevremizdekilerin sağlığı için en iyisi evde kalmak. Hem dinlenmiş oluruz ne güzel. Peki, ödememiz gereken kiralar, faturalar, mutfak masrafları ne olacak? Ev sahibiniz öyle elini taşın altına koyabilecek potansiyelde biri değil. Havalar nispeten soğuk olduğu için doğalgazı ara sıra yakmak zorundasınız. Su+elektrik+aidat+internet+telefon faturaları da her ay sabit yapılması gereken ödemeler. Hadi mutfak masrafını en asgariye indirdik, kendimiz için yaptığımız masraftan da feragat ettik ve ekstra çıkabilecek masrafların da olmadığını varsayalım.

Geçen aydan kalan 1000 lira hangisine yetecek? Ailelerimizin durumu da o kadar parlak değil. Borçla birlikte evliliğe adım attığınız için herhangi bir birikiminiz de yok. Ücretsiz iznin daha ne kadar süreceği tam kesin değilken kimden ne kadar süreliğine borç alabilirizi düşünmeye başladınız.  

Ne olacak şimdi. Bu aileyi ya da tek bir asgari ücretle iki-üç çocuk bakan bir anne/babayı düşünelim. Ücretsiz izne çıkarıldıkları o ay, kendilerini ve ailelerini nasıl geçindirecekler? Var mı buna gerçekçi bir çözüm önerisi sunabilecek? Öyle tweet atarak, demeç vererek değil gerçek bir çözümü uygulamaya alacak olan var mı?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsraf ile Eğitim İlişkisine Farklı Bir Bakış

İsraf konusu her zaman dile getirmek istediğim konuların başında gelmiştir. 31 Ocak 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “2018 Yılı Türkiye İsraf Raporu” [1] da israf konusunu yazma sürecimi hızlandıran bir faktör oldu. 26 ilde 2209 kişinin örneklemini oluşturduğu araştırmada; gıda, ekmek, su ve elektirk tüketimleri özelinde birçok veri ile ülkenin israf haritası ortaya konulmaya çalışılıyor. Katılımcıların; yüzde 52,6’sı kadın, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında ve yüzde 53,7’si evli kişilerden oluşuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 13,8’ini ilkokul mezunu ve altı, yüzde 12,9’unu ortaokul mezunu, yüzde 28,9’unu lise mezunu ve yüzde 34,4’ünü ise üniversite ve lisans üstü mezunlar oluşturuyor. Araştırmanın her başlığı farklı bir yazı konusu aslında ancak ben yazımı öğrenim düzeyi ile israf arasındaki ilişkiye ayırmak istiyorum. Burada asıl göstermek istediğim, eğitim seviyesi ile israfta yaşanan artış ve azalışı göstermek üzerine. Yazının sonunda söyleneni şimdiden s

2021 Yılı Nasıl Geçti? 2022 Planlarınız Neler?

2021 yılına memleketim Van'da giriş yaptım. Amcamı koronadan kaybettim ve taziyesi için memleketteydim. Dedemi de (annemin babası) koronadan kaybedeli çok olmamıştı. Yani anlayacağınız korona teğet falan geçmedi. Yakınlarımı kaybettim. Ama mesela hayat öyle bir şey ki sene başında taziye için gittiğim Van'a temmuz ayında kuzenimin düğünü için gittim. Kürtçe'de bir tabir vardır: "Xêr û Şer". Bizimkisi de buydu tam olarak.  Ama her şey bir tarafa 2021 yılının bendeki yeri ayrıdır. Dört yıldır uzak kaldığım erkek kardeşime kavuştum. Neden uzak kaldığıma dair ayrıntıları yazmama gerek yok bilen biliyor zaten durumu.  2021 yılı Mart ayı neşe ve huzur içinde geçti. Yani yılın ilk yarısını güzel bitirdim. Şu an ayrıntılı düşünmeye çalışıyorum ilk yarıda neler yaptım diye ama inanın hatırlayamıyorum :) Hatta hafızama yardımcı olsun diye telefonumda bulunan fotoğraflardan destek aldım. Aaa tamam hatırladım. Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma b

Gelir Elde Etme Aracı Olarak Blockchain Teknolojisi: Steemit Dünyası

 Gençler ve kendini her zaman genç hissedenler merhaba :) Bu kez size farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Uzunca bir süredir blockchain teknolojisine ilgi duyuyorum. Ancak bu ilgim Twitter paylaşımlarını takip etmek ya da konu ile ilgili makale okumaktan öteye geçmiyordu. Kripto paralar konusuna da ilgim var. Şimdilik Paribu'da ufacık bir yatırımla piyasadaki gelişmeleri takip ediyorum. Ama bu kez bir arkadaşımın tavsiyesi ile blockchain altyapısı ile kurulmuş bir platformda içerik üretmeye başladım. Bu platformda yazı yazarak içerik üretebiliyorum. Platformu Twitter ya da İnstagram'dan ayıran en önemli fark ise bu içerikler karşılığında para kazanıyor olmanız :) İlgi çekici öyle değil mi:) Hadi şimdi anladığım kadarıyla kısa bir tanıtımını yapayım sizlere bu eğlenceli platformun. Platformun adı Steemit. Bir kripto para olan  Steem'in bir web sitesi gibi düşünün. Öyle sıradan bir web sitesi değil ama. Blockchain altyapısı ile oluşturulmuş güvenilir, şeffaf ve herkese aç