Ana içeriğe atla

Doğalgazı Kaçak Kullananlara Kulak Verin


Şahsımın da birebirde olumsuz etkilendiği doğalgaz faturalarının son dönemlerde yüksek gelmesine dair birkaç sözüm olsun istedim.

Malumumuz kış dönemi ve doğalgaz faturalarının yaz aylarına göre yüksek gelmesi normaldi çoğu zaman. Yalnız özellikle son dönemlerde nedenini henüz açıkla(ya)madıkları maliyetler, ekonomik krizin ilk durağı olan bizlere kötü yansıdı. Haklı tepkiler sosyal medyada da gündem oluşturmaya devam ediyor.

Faturalara yansıyan bu maliyet artışları, kullanıcıları bu maliyetlerden korunma yolunda alternatif fikirlere yönlendirmiş görünüyor. Kaçak doğalgaz kullanımı bu yöntemlerden biri. Yanlış okumadınız kaçak elektrik değil, kaçak doğalgaz kullanımı.

Asgari ile geçinen çocuklu bir haneye doğalgaz faturasının minimum 500 lira geldiğini  bir düşünün. Başvurulan yöntemler, teknikerleri de şaşkına uğratıyor. Ben de duyduğumda gerçekten çok şaşırmıştım. Ama imkansız değilmiş. Ha bu arada elektriği en çok kaçak kullananlar sanayiciler olmasına rağmen Doğu ve Güneydoğu bölgesine yükleniliyor ya, bu kez durum farklı. Doğalgazda kaçak kullanım ülkenin her yerine yayılmış durumda.

Fatura miktarları doğu-batı ayırmıyor. Ekonomik durumu kötü olan herkesi etkiliyor nerede yaşadığına bakmaksızın. Zorlu bir mesaisi olan doğalgaz çalışanlarını bu soğuk kış aylarında daha da zorlu bir mesai bekliyor. Baş edebilecekler mi göreceğiz.

Uzun yıllardır hala çözüme kavuşturulmamış bir sorun olarak kalan elektrik kullanımında kaçak sorunu, doğalgazda da devam edecek gibi görünüyor.

Orta ve uzun vadeli çözümleri konuşmadığımız sürece bu çözümsüzlük bir kısır döngü olarak kalacaktır. Bu kez de “yetkililerin teftişlerinden nasıl korunabiliriz” şeklinde yöntemler gelişecektir. Halkın sesine kulak verelim sevgili yetkililer. Asgari olmasa da gelirler, yine ayın sonu gelmiyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 Yılı Nasıl Geçti? 2022 Planlarınız Neler?

2021 yılına memleketim Van'da giriş yaptım. Amcamı koronadan kaybettim ve taziyesi için memleketteydim. Dedemi de (annemin babası) koronadan kaybedeli çok olmamıştı. Yani anlayacağınız korona teğet falan geçmedi. Yakınlarımı kaybettim. Ama mesela hayat öyle bir şey ki sene başında taziye için gittiğim Van'a temmuz ayında kuzenimin düğünü için gittim. Kürtçe'de bir tabir vardır: "Xêr û Şer". Bizimkisi de buydu tam olarak.  Ama her şey bir tarafa 2021 yılının bendeki yeri ayrıdır. Dört yıldır uzak kaldığım erkek kardeşime kavuştum. Neden uzak kaldığıma dair ayrıntıları yazmama gerek yok bilen biliyor zaten durumu.  2021 yılı Mart ayı neşe ve huzur içinde geçti. Yani yılın ilk yarısını güzel bitirdim. Şu an ayrıntılı düşünmeye çalışıyorum ilk yarıda neler yaptım diye ama inanın hatırlayamıyorum :) Hatta hafızama yardımcı olsun diye telefonumda bulunan fotoğraflardan destek aldım. Aaa tamam hatırladım. Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma b...

Gelir Elde Etme Aracı Olarak Blockchain Teknolojisi: Steemit Dünyası

 Gençler ve kendini her zaman genç hissedenler merhaba :) Bu kez size farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Uzunca bir süredir blockchain teknolojisine ilgi duyuyorum. Ancak bu ilgim Twitter paylaşımlarını takip etmek ya da konu ile ilgili makale okumaktan öteye geçmiyordu. Kripto paralar konusuna da ilgim var. Şimdilik Paribu'da ufacık bir yatırımla piyasadaki gelişmeleri takip ediyorum. Ama bu kez bir arkadaşımın tavsiyesi ile blockchain altyapısı ile kurulmuş bir platformda içerik üretmeye başladım. Bu platformda yazı yazarak içerik üretebiliyorum. Platformu Twitter ya da İnstagram'dan ayıran en önemli fark ise bu içerikler karşılığında para kazanıyor olmanız :) İlgi çekici öyle değil mi:) Hadi şimdi anladığım kadarıyla kısa bir tanıtımını yapayım sizlere bu eğlenceli platformun. Platformun adı Steemit. Bir kripto para olan  Steem'in bir web sitesi gibi düşünün. Öyle sıradan bir web sitesi değil ama. Blockchain altyapısı ile oluşturulmuş güvenilir, şeffaf ve herkese aç...

İsraf ile Eğitim İlişkisine Farklı Bir Bakış

İsraf konusu her zaman dile getirmek istediğim konuların başında gelmiştir. 31 Ocak 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “2018 Yılı Türkiye İsraf Raporu” [1] da israf konusunu yazma sürecimi hızlandıran bir faktör oldu. 26 ilde 2209 kişinin örneklemini oluşturduğu araştırmada; gıda, ekmek, su ve elektirk tüketimleri özelinde birçok veri ile ülkenin israf haritası ortaya konulmaya çalışılıyor. Katılımcıların; yüzde 52,6’sı kadın, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında ve yüzde 53,7’si evli kişilerden oluşuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 13,8’ini ilkokul mezunu ve altı, yüzde 12,9’unu ortaokul mezunu, yüzde 28,9’unu lise mezunu ve yüzde 34,4’ünü ise üniversite ve lisans üstü mezunlar oluşturuyor. Araştırmanın her başlığı farklı bir yazı konusu aslında ancak ben yazımı öğrenim düzeyi ile israf arasındaki ilişkiye ayırmak istiyorum. Burada asıl göstermek istediğim, eğitim seviyesi ile israfta yaşanan artış ve azalışı göstermek üzerine. Yazının sonunda söyleneni şimdiden s...