Ana içeriğe atla

Doğalgazı Kaçak Kullananlara Kulak Verin


Şahsımın da birebirde olumsuz etkilendiği doğalgaz faturalarının son dönemlerde yüksek gelmesine dair birkaç sözüm olsun istedim.

Malumumuz kış dönemi ve doğalgaz faturalarının yaz aylarına göre yüksek gelmesi normaldi çoğu zaman. Yalnız özellikle son dönemlerde nedenini henüz açıkla(ya)madıkları maliyetler, ekonomik krizin ilk durağı olan bizlere kötü yansıdı. Haklı tepkiler sosyal medyada da gündem oluşturmaya devam ediyor.

Faturalara yansıyan bu maliyet artışları, kullanıcıları bu maliyetlerden korunma yolunda alternatif fikirlere yönlendirmiş görünüyor. Kaçak doğalgaz kullanımı bu yöntemlerden biri. Yanlış okumadınız kaçak elektrik değil, kaçak doğalgaz kullanımı.

Asgari ile geçinen çocuklu bir haneye doğalgaz faturasının minimum 500 lira geldiğini  bir düşünün. Başvurulan yöntemler, teknikerleri de şaşkına uğratıyor. Ben de duyduğumda gerçekten çok şaşırmıştım. Ama imkansız değilmiş. Ha bu arada elektriği en çok kaçak kullananlar sanayiciler olmasına rağmen Doğu ve Güneydoğu bölgesine yükleniliyor ya, bu kez durum farklı. Doğalgazda kaçak kullanım ülkenin her yerine yayılmış durumda.

Fatura miktarları doğu-batı ayırmıyor. Ekonomik durumu kötü olan herkesi etkiliyor nerede yaşadığına bakmaksızın. Zorlu bir mesaisi olan doğalgaz çalışanlarını bu soğuk kış aylarında daha da zorlu bir mesai bekliyor. Baş edebilecekler mi göreceğiz.

Uzun yıllardır hala çözüme kavuşturulmamış bir sorun olarak kalan elektrik kullanımında kaçak sorunu, doğalgazda da devam edecek gibi görünüyor.

Orta ve uzun vadeli çözümleri konuşmadığımız sürece bu çözümsüzlük bir kısır döngü olarak kalacaktır. Bu kez de “yetkililerin teftişlerinden nasıl korunabiliriz” şeklinde yöntemler gelişecektir. Halkın sesine kulak verelim sevgili yetkililer. Asgari olmasa da gelirler, yine ayın sonu gelmiyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aradan Geçen 3 Yılda Neler Yaşadım?

Merhabalar herkese, Uzun bir aradan sonra yeniden sizlerleyim. Burada olmayı özledim mi bilmiyorum ancak konuşmaktan çok yazmayı sevdiğimi fark ettim. Bildiğiniz üzere bir Youtube kanalı açtım. Gecikmiş bir karardı aslında daha öncesinde açmalıydım. Sonunda açıp ilk yayınlarımı da paylaştım. Ama itiraf etmeliyim ki şu an bu satırları yazarken aldığım keyif çok başka.  Kaynak: Resim, içeriğe uygun olarak ChatGPT tarafından üretildi.  En son 2022 yılının Haziran ayında burada paylaşım yapmışım. Neredeyse 3 yıl sonra bir anda bu blog sayfamın linkini görüp tıkladım ve hiç düşünmeden bu satırları yazmaya başladım. Bu süreçte aile şirketinde çalıştım. Özel sektör olduğu için miydi, Merter'in kalabalığı mıydı yoksa tekstil sektöründe olmamam gerektiği miydi bilmiyorum ama bu işin bana göre olmadığına kesin karar verip ayrıldım. O süreçte Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma bölümünde ikinci yüksek lisansıma başladım. Tezimi de yazdım hatta bir kez savunmaya d...

2024: Türkiye ve Dünya Enerji Sektörüne Genel Bakış

2024 yılı hem fosil hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının yılı oldu.  Türkiye’de Hem Fosil Hem de Yenilenebilir Kaynak Üretimi Hızla Yükseliyor! Türkiye, enerji üretiminde yalnızca yenilenebilirde değil, hidrokarbonlarda da yatırımlara hız verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar'da günlük petrol üretiminin 61 bin varile çıktığını açıkladı. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan da günlük doğalgaz üretimi devam ediyor.  Bakü'de düzenlenen COP29’da ise Türkiye, açıkladığı enerji dönüşüm hedeflerine göre; - 2035 yılına kadar güneş ve rüzgâr enerjisinde kurulu gücünü 120 bin megavata (mevcut durum 30 bin MW) çıkarma, - Bu kurulum için 80 milyar dolar yatırım yapma,  - Enerji verimliliğinin artırılarak 2030’a kadar yüzde 16 oranında tasarruf sağlama. Öte yandan bakanlık tarafından açıklanan Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası doğrultusunda, enerji yatırım süreçlerinde bürokratik engellerin azalacağı (izin süreçlerinin 48 aydan 24 a...

Cari İşlemler Hesabı Açıklandı!

Peki Cari İşlemler Hesabı ile Dış Ticaret Açığı Arasındaki Fark Nedir? Şubat 2025'te Türkiye ekonomisine dair TCMB tarafından açıklanan ödemeler dengesi verileri üzerine dış ticaret ve cari işlemler dengesi arasındaki farkı açıklamak istedim. Türkiye'nin cari işlemler hesabı bu dönemde 4.4 milyar ABD doları açık verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5.7 milyar ABD doları olarak kaydedildi.  Ödemeler Dengesi İstatistikleri, Şubat 2025 Peki bu iki önemli kavram arasında nasıl bir fark var? 📌 Cari İşlemler Hesabı Neleri Kapsar? Cari işlemler hesabı, bir ülkenin dış dünya ile yaptığı ekonomik işlemlerin en önemli kalemlerinden biridir. Dört temel unsurdan oluşur: Mal Ticareti (ihracat ve ithalat) Hizmetler Dengesi (turizm, taşımacılık, sigorta vb.) Birincil Gelir Dengesi (yatırım gelirleri, işçi dövizleri, kâr transferleri) İkincil Gelir Dengesi (hibe, bağış, yardım ve transferler) Bu dört kalemden elde edilen gelir ve gider farkları toplamı,...