Ana içeriğe atla

Dil; Duyguların Anayurdu


Doğum günüme özel kendime hediyem, severek okuduğum bir kitabın içerisinden seçtiğim cümlelerden oluşan bu blog yazısını yazmak oldu. Aslında aklımda birçok konu vardı blogda paylaşmak istediğim. “Kadın” ve “enerji” ile ilgili yazı taslaklarım hazırdı ancak yayınlanmaları için biraz daha bekleyebilirler. Elime aldığım gibi keyifle okuyup bitirdiğim bir kitabı doğum günüm vesilesi ile sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum.

Kürt edebiyatının usta isimlerinden Mehmed Uzun, “Niçin kelamı pazar için değil, başka şeyler için söyleyen, anlatan, insana ileten o özlü kelam ustalarını anlatmıyorsun?” sorusu ile “Dengbêjlerim” adıyla deneme türündeki kitabını yazmaya başlar. Kitapta hayatında önemli izler bırakan Dengbêjlerden bahseder. Bunlar: Apê Qado, Evdalê Zeynikê, Alihan ve Rıfatê Darê’dir. Keyifle okudum ve altını çizdiğim bazı bölümleri sizinle paylaşayım.

Dengbêj sözlük tanımıyla;

“Deng ses demek, Bêj ise sese biçim verendir.

Uzun’un tanımıyla Dengbêj ise;

Sese ruh kazandıran, sesi canlı hale getirendir. Sesi meslek edinmiş usta, mekanı ses olmuş ustadır. Sese nefes ve yaşam verendir. Sesi kelam, kelamı kılam, türkü haline getirendir yani söyleyendir, anlatandır.”

Dengbêjliğin Alihan’a kazandırdıklarına ithafen; “Alihan, Alihan’a aktı, söyledi. Aktıkça açıldı, kendisine geldi. Açıldıkça daha direngen, daha enerjik, daha görülür hale geldi. O çekingen, korkak, ürkek, kendine güveni olmayan Alihan’ın dili, yüreği, gönlü açıldı. Bir şahıs, bir şahsiyet haline geldi.”

Dengbêjliğin hayat bulduğu dil olan Kürtçe’ye atıfta bulunarak;

“O dil, o kuytu köşede yaşıyordu, benim gibi, biz gibi, insanlar gibi yaşıyordu ve insanlar gibi direniyordu. Evet, dil yaşıyor ve direniyordu.”

“O dil, o köşede, durmadan şavkıyarak, kelamın gücüyle bir insanın yaralarına, öfkesine, çaresizliğine, kederine, sıkışmışlığına merhem oluyordu.”

“Dil; duyguların anayurdu…”

Evet, benim için özellikle de uzun yolların vazgeçilmezi olan Dengbêj kılamlarının yeri bir başka. Bir önceki seneye nazaran biraz daha iyi geçen 2019 yılının bu gününü Dengbêjlerin dinletisiyle geçireceğim. Kitapta sürekli atıf yapılan Sîyabend û Xecê ile başlayabilirim mesela.

Sizlere de iyi dinlemeler J



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aradan Geçen 3 Yılda Neler Yaşadım?

Merhabalar herkese, Uzun bir aradan sonra yeniden sizlerleyim. Burada olmayı özledim mi bilmiyorum ancak konuşmaktan çok yazmayı sevdiğimi fark ettim. Bildiğiniz üzere bir Youtube kanalı açtım. Gecikmiş bir karardı aslında daha öncesinde açmalıydım. Sonunda açıp ilk yayınlarımı da paylaştım. Ama itiraf etmeliyim ki şu an bu satırları yazarken aldığım keyif çok başka.  Kaynak: Resim, içeriğe uygun olarak ChatGPT tarafından üretildi.  En son 2022 yılının Haziran ayında burada paylaşım yapmışım. Neredeyse 3 yıl sonra bir anda bu blog sayfamın linkini görüp tıkladım ve hiç düşünmeden bu satırları yazmaya başladım. Bu süreçte aile şirketinde çalıştım. Özel sektör olduğu için miydi, Merter'in kalabalığı mıydı yoksa tekstil sektöründe olmamam gerektiği miydi bilmiyorum ama bu işin bana göre olmadığına kesin karar verip ayrıldım. O süreçte Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma bölümünde ikinci yüksek lisansıma başladım. Tezimi de yazdım hatta bir kez savunmaya d...

2024: Türkiye ve Dünya Enerji Sektörüne Genel Bakış

2024 yılı hem fosil hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının yılı oldu.  Türkiye’de Hem Fosil Hem de Yenilenebilir Kaynak Üretimi Hızla Yükseliyor! Türkiye, enerji üretiminde yalnızca yenilenebilirde değil, hidrokarbonlarda da yatırımlara hız verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar'da günlük petrol üretiminin 61 bin varile çıktığını açıkladı. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan da günlük doğalgaz üretimi devam ediyor.  Bakü'de düzenlenen COP29’da ise Türkiye, açıkladığı enerji dönüşüm hedeflerine göre; - 2035 yılına kadar güneş ve rüzgâr enerjisinde kurulu gücünü 120 bin megavata (mevcut durum 30 bin MW) çıkarma, - Bu kurulum için 80 milyar dolar yatırım yapma,  - Enerji verimliliğinin artırılarak 2030’a kadar yüzde 16 oranında tasarruf sağlama. Öte yandan bakanlık tarafından açıklanan Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası doğrultusunda, enerji yatırım süreçlerinde bürokratik engellerin azalacağı (izin süreçlerinin 48 aydan 24 a...

Cari İşlemler Hesabı Açıklandı!

Peki Cari İşlemler Hesabı ile Dış Ticaret Açığı Arasındaki Fark Nedir? Şubat 2025'te Türkiye ekonomisine dair TCMB tarafından açıklanan ödemeler dengesi verileri üzerine dış ticaret ve cari işlemler dengesi arasındaki farkı açıklamak istedim. Türkiye'nin cari işlemler hesabı bu dönemde 4.4 milyar ABD doları açık verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5.7 milyar ABD doları olarak kaydedildi.  Ödemeler Dengesi İstatistikleri, Şubat 2025 Peki bu iki önemli kavram arasında nasıl bir fark var? 📌 Cari İşlemler Hesabı Neleri Kapsar? Cari işlemler hesabı, bir ülkenin dış dünya ile yaptığı ekonomik işlemlerin en önemli kalemlerinden biridir. Dört temel unsurdan oluşur: Mal Ticareti (ihracat ve ithalat) Hizmetler Dengesi (turizm, taşımacılık, sigorta vb.) Birincil Gelir Dengesi (yatırım gelirleri, işçi dövizleri, kâr transferleri) İkincil Gelir Dengesi (hibe, bağış, yardım ve transferler) Bu dört kalemden elde edilen gelir ve gider farkları toplamı,...