Ana içeriğe atla

Dil; Duyguların Anayurdu


Doğum günüme özel kendime hediyem, severek okuduğum bir kitabın içerisinden seçtiğim cümlelerden oluşan bu blog yazısını yazmak oldu. Aslında aklımda birçok konu vardı blogda paylaşmak istediğim. “Kadın” ve “enerji” ile ilgili yazı taslaklarım hazırdı ancak yayınlanmaları için biraz daha bekleyebilirler. Elime aldığım gibi keyifle okuyup bitirdiğim bir kitabı doğum günüm vesilesi ile sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum.

Kürt edebiyatının usta isimlerinden Mehmed Uzun, “Niçin kelamı pazar için değil, başka şeyler için söyleyen, anlatan, insana ileten o özlü kelam ustalarını anlatmıyorsun?” sorusu ile “Dengbêjlerim” adıyla deneme türündeki kitabını yazmaya başlar. Kitapta hayatında önemli izler bırakan Dengbêjlerden bahseder. Bunlar: Apê Qado, Evdalê Zeynikê, Alihan ve Rıfatê Darê’dir. Keyifle okudum ve altını çizdiğim bazı bölümleri sizinle paylaşayım.

Dengbêj sözlük tanımıyla;

“Deng ses demek, Bêj ise sese biçim verendir.

Uzun’un tanımıyla Dengbêj ise;

Sese ruh kazandıran, sesi canlı hale getirendir. Sesi meslek edinmiş usta, mekanı ses olmuş ustadır. Sese nefes ve yaşam verendir. Sesi kelam, kelamı kılam, türkü haline getirendir yani söyleyendir, anlatandır.”

Dengbêjliğin Alihan’a kazandırdıklarına ithafen; “Alihan, Alihan’a aktı, söyledi. Aktıkça açıldı, kendisine geldi. Açıldıkça daha direngen, daha enerjik, daha görülür hale geldi. O çekingen, korkak, ürkek, kendine güveni olmayan Alihan’ın dili, yüreği, gönlü açıldı. Bir şahıs, bir şahsiyet haline geldi.”

Dengbêjliğin hayat bulduğu dil olan Kürtçe’ye atıfta bulunarak;

“O dil, o kuytu köşede yaşıyordu, benim gibi, biz gibi, insanlar gibi yaşıyordu ve insanlar gibi direniyordu. Evet, dil yaşıyor ve direniyordu.”

“O dil, o köşede, durmadan şavkıyarak, kelamın gücüyle bir insanın yaralarına, öfkesine, çaresizliğine, kederine, sıkışmışlığına merhem oluyordu.”

“Dil; duyguların anayurdu…”

Evet, benim için özellikle de uzun yolların vazgeçilmezi olan Dengbêj kılamlarının yeri bir başka. Bir önceki seneye nazaran biraz daha iyi geçen 2019 yılının bu gününü Dengbêjlerin dinletisiyle geçireceğim. Kitapta sürekli atıf yapılan Sîyabend û Xecê ile başlayabilirim mesela.

Sizlere de iyi dinlemeler J



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 Yılı Nasıl Geçti? 2022 Planlarınız Neler?

2021 yılına memleketim Van'da giriş yaptım. Amcamı koronadan kaybettim ve taziyesi için memleketteydim. Dedemi de (annemin babası) koronadan kaybedeli çok olmamıştı. Yani anlayacağınız korona teğet falan geçmedi. Yakınlarımı kaybettim. Ama mesela hayat öyle bir şey ki sene başında taziye için gittiğim Van'a temmuz ayında kuzenimin düğünü için gittim. Kürtçe'de bir tabir vardır: "Xêr û Şer". Bizimkisi de buydu tam olarak.  Ama her şey bir tarafa 2021 yılının bendeki yeri ayrıdır. Dört yıldır uzak kaldığım erkek kardeşime kavuştum. Neden uzak kaldığıma dair ayrıntıları yazmama gerek yok bilen biliyor zaten durumu.  2021 yılı Mart ayı neşe ve huzur içinde geçti. Yani yılın ilk yarısını güzel bitirdim. Şu an ayrıntılı düşünmeye çalışıyorum ilk yarıda neler yaptım diye ama inanın hatırlayamıyorum :) Hatta hafızama yardımcı olsun diye telefonumda bulunan fotoğraflardan destek aldım. Aaa tamam hatırladım. Kadir Has Üniversitesi'nde Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma b...

Gelir Elde Etme Aracı Olarak Blockchain Teknolojisi: Steemit Dünyası

 Gençler ve kendini her zaman genç hissedenler merhaba :) Bu kez size farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Uzunca bir süredir blockchain teknolojisine ilgi duyuyorum. Ancak bu ilgim Twitter paylaşımlarını takip etmek ya da konu ile ilgili makale okumaktan öteye geçmiyordu. Kripto paralar konusuna da ilgim var. Şimdilik Paribu'da ufacık bir yatırımla piyasadaki gelişmeleri takip ediyorum. Ama bu kez bir arkadaşımın tavsiyesi ile blockchain altyapısı ile kurulmuş bir platformda içerik üretmeye başladım. Bu platformda yazı yazarak içerik üretebiliyorum. Platformu Twitter ya da İnstagram'dan ayıran en önemli fark ise bu içerikler karşılığında para kazanıyor olmanız :) İlgi çekici öyle değil mi:) Hadi şimdi anladığım kadarıyla kısa bir tanıtımını yapayım sizlere bu eğlenceli platformun. Platformun adı Steemit. Bir kripto para olan  Steem'in bir web sitesi gibi düşünün. Öyle sıradan bir web sitesi değil ama. Blockchain altyapısı ile oluşturulmuş güvenilir, şeffaf ve herkese aç...

İsraf ile Eğitim İlişkisine Farklı Bir Bakış

İsraf konusu her zaman dile getirmek istediğim konuların başında gelmiştir. 31 Ocak 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “2018 Yılı Türkiye İsraf Raporu” [1] da israf konusunu yazma sürecimi hızlandıran bir faktör oldu. 26 ilde 2209 kişinin örneklemini oluşturduğu araştırmada; gıda, ekmek, su ve elektirk tüketimleri özelinde birçok veri ile ülkenin israf haritası ortaya konulmaya çalışılıyor. Katılımcıların; yüzde 52,6’sı kadın, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında ve yüzde 53,7’si evli kişilerden oluşuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 13,8’ini ilkokul mezunu ve altı, yüzde 12,9’unu ortaokul mezunu, yüzde 28,9’unu lise mezunu ve yüzde 34,4’ünü ise üniversite ve lisans üstü mezunlar oluşturuyor. Araştırmanın her başlığı farklı bir yazı konusu aslında ancak ben yazımı öğrenim düzeyi ile israf arasındaki ilişkiye ayırmak istiyorum. Burada asıl göstermek istediğim, eğitim seviyesi ile israfta yaşanan artış ve azalışı göstermek üzerine. Yazının sonunda söyleneni şimdiden s...